I boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945» er det et fotografi tatt av Ove Edgar Kværne i begynnelsen av juni 1945. En stor folkemengde samlet seg nede ved bryggene i anledning ankomsten av en dansk fiskekutter.
Tekst: Thomas Nilsen
Her følger deler av teksten som var kilden til opplysninger om hva den danske fiskekutteren hadde med seg av matvarer til Tønsbergs befolkning. Etter fem år med krig og okkupasjon var landet preget av knapphet på mye, og i Danmark, et land som selv hadde opplevd fem år med okkupasjon, ble det samlet inn nødhjelp til Norge. De hadde lite, men Norge hadde mindre:
Dansk fiskekutter til Tønsberg med storslagen gave.
15—20 tonn kjøtt, flesk, egg, fisk m. m., innsamlet på Læsø. Stor hyldest til besetningen: — Første danske skipsbesøk etter frigjøringen.
Lørdag ettermiddag kom en tiltalende dansk fiskekutter inn på Tønsberg havn og la til ved bryggen like sønnenfor ferjestedet. Det var «Hans Larsen» av Fredrikshavn, skipper Rasmussen. Besøket var bemerkelsesverdig på mer enn en måte. Det var første gang på 5 år vi kunde hilse velkommen en representant for Danmark under frie forhold, — det var jo i og for seg en begivenhet stor nok. Men dette bleknet fullstendig da det ble kjent hvilken last «Hans Larsen» skjulte i sitt velpleiede skrog og hensikten med Tønsberg-besøket. Skipet kom med matvarer — de beste danske matvarer, — samlet inn blant gode danske menn og kvinner for å deles ut som gave blant Tønsbergs befolkning. Det kostelige innhold bestod bl. a. av:
19 nyslaktede griser,
4 kalver,
1 okse,
12.000 egg,
et større parti mel og gryn,
470 kjempemessige rugbrød (de veide 4 kilo pr. stk.),
4 tonn poteter og gulrøtter,
1 200 kilo meierismør,
endel ost, leverpostei og marmelade.
Videre et rikholdig utvalg ferdigpakkede yarer til forskjellige adresser.
Og til slutt: i fiskekummen 700 kg. levende rødspette.
Det var, som man kan forstå, et rent fata morgana for de mange som etterhvert samlet seg på bryggen. Slike varemengder har jo ingen sett så lenge «herrefolket» voldsbodde her, i et hvert fall ikke på norske hender. Og mangt et begjærlig blikk gikk over bryggekanten da lossingen begynte. Tanken gikk vel også i takknemlighet til Danmark og danskene som kunde øse av sitt over flødighetshorn på en slik synlig imponerende måte. Hvor meget større må ikke denne takknemlighet bli når mann får vite på hvilket grunnlag ekspedisjonen var bygget! Alt sammen er nemlig gaver fra den lille øy Læsø som ligger øst for Fredrikshavn. Læsø er 116 kv. km., altså vel dobbelt så stor som Nøtterøy hva areal angår, men har bare ca. 3200 innbyggere. Varemarkedet i Danmark er selvsagt meget rikere enn hos oss, men folk tar feil om man tror det flyter av melk og honning. Der er rasjonering og kortsystem slik som vi kjenner til gjennem krigens trange og lange år, og det er såvisst ikke bare å kjøpe og skipe avsted for å skaffe utløsning for varme følelser og sympatier. Sett mot denne bakgrunn er den hjelp som kommer fra våre gode naboer så meget større — og vår takknemlighet så meget dypere.
Når vi har fortalt at det var folk fra Læsø som tok initiativet til gadet ha sin interesse å nevne at Læsø ikke er et helt ukjent begrep i Tønsberg. Et par år før krigen, såvidt vi husker i 1938, måtte fabrikkeier Olaf Norheim fra Barkåker sammen med en venn nødlande med et lite fly på selsamme øy på tur fra Danmark til Sverige. De havnet i god behold i en bølgende åker og fløy videre etter et kortvarig opphold da været bedret seg.
Forøvrig kan nevnes at fru sokneprest Blom Svensen, Sem, har trådt sine barnesko på Læsø og at hun kjente personlig flere av dem som lørdag kom med «Hans Larsen». Gjensynet må man trygt kunne si artet seg meget hjertelig for begge parter.
De danske gjester var følgende: Fru dyrlæge Pedersen, Byrum, fru Ellen Høyer (født i Oslo, gift med Hoffmann Høyer, Læsø), Johannes Hansen (som i parents bemerket var den der i første omgang tok initiativet til denne hjelpeaksjon), videre: Aage Rasmussen, Kristian Petersen, Fredrik Larsen, Thorvald Larsen. Skibets kaptein var Hans Rasmussen og matros: Stenberg Petersen. Båten eies av firmaet I. A. Larsen, Fredikshavn som hadde stillet den til gratis disposisjon for turen .
Men tilbake til selve gaven. Vi lar en av ferdens 2 kvinnelige representanter og dens primus motor, fru dyrlæge P e d e r s e n, fortelle:
— Det var jo dette at vi hadde fått fred. Vi var lykkelige over igjen å være fri. Det var den 5. mai. Men vår glede var ikke hel og ubeskåren, den var ikke hel og ubeskåren, den var ibiandet sorgen over at ikke Norge også vår glede og takknemlighet stor den 5. mai, så var den kanskje enda større den 7. mai, da meldingen nådde oss om at tyskerne hadde kapitulert også i Norge. Vi hadde alltid ønsket å bringe en hyldest til nordmennene for deres innsats i frihetskampen, og så fant vi da på å ville forsøke å nå frem med en maipakke. For det visste vi kunde komme godt med. Så begynte vi mandag ettermiddag, egentlig kom vi ikke i gang før siste tirsdag, og torsdag var det hele ferdig. Hvor vi kom slo folk hjertedøren på vidt gap og gav hva de evnet i form av penger og mat. Vi samlet inn fra i alt 1010 husstander og resultatet har De selv sett.
Kilde: Tønsbergs Blad 3. juni 1945.
I boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945» er det flere fotografier fra Tønsberg og andre steder i fylket. Mange av fotografiene fra maidagene i Tønsberg ble tatt av Ove Edgar Kværne, som også foreviget øyeblikket da «Hans Larsen» la til kai, og det store oppmøtet av tønsberggensere. Gleden var stor. Det var den gang vi var avhengig av nødhjelp fra våre naboland.
Bøker av artikkelforfatteren:
Bøker av artikkelforfatteren (Bokhandel eller via forlagene) :
Krig og fred – Vestfold våren 1945
Familiene som forsvant – Vestfolds jødiske befolkning 1880-1945
Medforfatter (Med Dag O. Bruknapp):
De valgte å kjempe – Vestfoldinger i felttoget 1940
Stine Holmen
23. desember 2016 — 20:55
Hei. Jeg har tatt meg den frihet å videresende denne historien til FB venner på Læsø, og lagt den ut på FB siden «vi som elsker Læsø» og formidlet den til venner (nordmenn) som har sommerhus på øen. Men det hadde vært flott om historien ble kjent for flere på Læsø. Håper det er mulig for deg å firmidle historien også til øens avis Læsø posten. Jeg har selv sommerhus på Læsø og alle nordmenn som kommer til Læsø forelsker seg i den vakre øen.
Thomas Nilsen
27. desember 2016 — 11:11
Hei. Det er bare fint at du deler. Jeg legger det ut med et ønske om at det blir lest av flest mulig. Skal sende en mail til Læsø posten med tilbud om en tekst og bruk av bilder. TN