Sabotasje på Nykirke

Barna lyttet spent til eventyret faren, Kåre Nordstrøm, leste da det uventet banket voldsomt på døren. Kort tid før hadde de hørt kraftige smell inne på stasjonsområdet.
Tekst: Thomas Nilsen
Kåre Nordstrøm i midten. Foto fra 1945 hentet fra boken "Milorg i Horten".
Kåre Nordstrøm i midten. Foto fra 1945 hentet fra boken «Milorg i Horten».

Denne dagen, 14. mars 1945, var det stor aktivitet inne på stasjonsområdet på Nykirke. Det var flere tyske soldater enn vanlig rundt jernbanestasjonen i forbindelse med flyttingen av luftvernartillerienheter plassert på jernbanevogner på den nordre delen.  Kåre Nordstrøm, medlem av Milorgtroppen på Nykirke, bestemte seg for at det var enklest å gjennomføre aksjonen alene. I en uke hadde områdeledelsen planlagt aksjonen, en del av en større koordinert sabotasjeaksjon mot jernbanen med kodenavn Betongblanding, etter ordre fra distriktsledelsen. Året før, i desember 1944, hadde de allierte gitt klarsignal for sabotasje mot jernbanen i Norge i regi av Milorg, de lokale væpnede motstandsgruppene. Nå hadde turen kommet til Nykirke.

Milorgtroppen fra Nykirke - Underlagt 0 1523 (Borre)
Milorgtroppen fra Nykirke – Underlagt 0 1523 (Borre)

Kåre Nordstrøm utplasserte tre sprengladninger denne kvelden, rundt klokken 19.30. En halv time senere gikk ladningene av, bare tilfeldigheter førte til at ingen tyske soldater ble såret eller skadd. Da det smalt satt Kåre Nordstrøm hjemme, kun hundre meter fra aksjonsstedet, og leste eventyr for sine barn. Det banket på døren, og kort tid etter kom tyske soldater inn med spørsmål om de hadde fått med seg noe mistenkelig. Ingen i familien viste noe om hvem som sto bak. De tyske soldatene trodde antagelig ikke at det var en som bodde like ved som hadde utført angrepet. Det virket vel for usannsynlig at noen våget å ta en slik risiko, og de forsvant etter kort tid.

I boken "Krig og Fred - Vestfold våren 1945" kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjone i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter fra Tønsberg og andre steder i fylket..
I boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945» kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjonen i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter fra Tønsberg og andre steder i fylket..

Les mer om Milorg i Vestfold i boken «Krig og fred – Vestfold våren 1945» Kan bestilles her.

 

Flere bøker om krigsårene i Vestfold kan du bestille via denne siden:

Bestill bok i dag

« »