Lørdag 3. mars 1945 ble seks engelske flyvere bisatt ved den engelske gravplassen i Tønsberg. Nærmere 1000 mennesker deltok i begravelsen. Eller det som tysk sikkerhetspoliti så på som en protest. 

Tekst: Thomas Nilsen http://e-forlag.no/omtale-krig-og-fred.html
Karljohensvern, Verven, etter angrepet 24. februar 1945.
Karljohansvern, Verven, etter angrepet 24. februar 1945.

Noen dager tidligere, 24. februar 1945, hadde de engelske flyverne deltatt i det store angrepet på Karljohansvern. Målet var å ødelegge tørrdokken og støttekapasiteten til det tyske ubåtvåpenet i Oslofjorden, som etter den allierte invasjonen av Frankrike hadde Norge som et viktig baseområde for sine angrep mot allierte skip. Ett av flyene som deltok, en britisk Lancaster, ble skutt ned og styrtet på et jorde ved Stange gård i Åsgårdstrand. Der ble de omkomne flyverne liggende i og ved vraket i flere dager.

Bombeangrepet førte til massive ødeleggelser på Karljohansvern, men utrolig nok ble sivilbefolkningen i Horten i lite grad rammet. Dette var presisjonsbombing i 1945, men dramatisk nok, slik en da fem år gammel gutt erindret det 70 år senere:

Jeg husker ennå flammehavet som farget himmelen rød da faren var over og vi kom opp av kjelleren. Jeg fikk lov til å sitte i en liten trapp som hadde et vindu mot nord for å beskue det hele.

Under angrepet ble et større antall tyskere drept, tallene varierer fra 150 til 400 i kildene, og noen sovjetiske krigsfanger. Det høye tallet på tyske omkomne var et resultat av en fulltreffer i et tilfluktsrom (Mer om angrepet i boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945»)

Noen dager senere var det tid for begravelsen i Tønsberg. Tilstede var representanter for Tønsberg kommune, Tønsberg Røde Kors og Die deutche Wehrmacht. Kistene var pyntet med blomster og det var en verdig seremoni, omtalt i Tønsberg Blad uken etter:

Høytideligheten i kapellet ble innledet med at «Andante Funebre» av Johan Svendsen ble vakkert tolket og salmen «En dalende dag» ble sunget under ledelse av orgel og kor. Pastor Johannes Knutzen forrettet etter vår kirkes ritual. Innledningsbønnen, Bibelens 130. salme, leste han også på engelsk og slutte med en bønn om fred på jorden. Deretter ble sunget salmen «Nærmere deg, min Gud». Til tonene av Chopins» sørgemarsj ble så de seks kistene båret til graven.

Tønsbergs Blad 4. mars 1945.
Britisk grav på Tønsberg gamle kirkegård. (Foto: Thomas Nilsen)
Britisk grav på Tønsberg gamle kirkegård. (Foto: Thomas Nilsen)

Protest

Wehrmacht lokalt hadde godkjent denne begravelsen i sin form, og indirekte åpnet opp for den store tilstrømningen av tilskuere, noe som skapte irritasjon hos Sipo i Oslo.  Dette førte til hyppig telefonkontakt fra Oslo til kontoret til tysk SD (Sicherheitsdienst) i Larvik for å uttrykke sin misnøye over at det hadde blitt gjennomført på denne måten. Begravelsen ble tolket som et protest mot de tyske okkupantene.

Gravlagt i Tønsberg

Begravelsen 3. mars 1945. (Foto: Bjarne Sørensen)
Begravelsen 3. mars 1945. (Foto: Bjarne Sørensen)

De seks allierte flyverne ligger fortsatt ved den engelske gravplass, opprettet under første verdenskrig, ved Tønsberg gamle kirkegård.

Kilder:

I boken "Krig og Fred - Vestfold våren 1945" kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjone i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter fra Tønsberg og andre steder i fylket..
I boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945» kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjone i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter fra Tønsberg og andre steder i fylket..

Nilsen, Thomas: Krig og Fred – Vestfold våren 1945, e-forlag (2015)

Sørlie, Rune og Tore Dyrhaug: Vestfold under krig og okkupasjon 1940 – 45, Skien (1984)