Milorg sikrer Holmestrand i mai 1945

12. mai 1945, klokken 12,  ble det norske flagget heist på Døveskolen i Holmestrand. Noen timer tidligere hadde Milorgs mannskaper rykket inn i havneområdet i byen.

Tekst: Thomas Nilsen

Faksimile fra avisen Jarlsberg 12. mai 1945.
Faksimile fra boken Vestfold i krig.

Milorg tar over Holmestrand

Etter at general Böhme undertegnet kapitulasjonsdokumentene på Lillehammer like før midnatt 8. mai 1945, kunne Milorgs mannskaper sette i gang. Men det tok det noen dager før styrkene til Milorg hadde full kontroll over alle Vestfolds byer og tyske militære områder. Først sikret de politistasjoner og viktig sivil infrastruktur, dette mens tyskerne stort sett holdt seg i ro i sine forlegninger, og i dagene som fulgte ble havneområder og kystfort gradvis overtatt. Etter konferanser mellom Milorg i Holmestrand, ledet av G. Nordahl-Olsen, ble havneanlegget ved Krana inntatt klokken 07. om morgenen 12. mai. Deretter marsjerte de videre til Døveskolen og stilte seg opp utenfor gjerdet. De tyske troppene marsjerte ut og klokken 09.10. kunne Milorg overta. Klokken 12. ble det norske flagget igjen heis foran Døveskolen.

Tyske ubåter i Holmestrand

Faksimile avisen Jarlsberg 12. mai 1945.
Faksimile avisen Jarlsberg 12. mai 1945.

I havna i Holmestrand lå det 9-10 ubåter. Tyskland hadde en ubåtflåte bestående av blant annet 95 store ubåter, og en rekke mindre ubåter. De tyske styrkene i Norge ble mot slutten av krigen sett på som et mulig forhandlingskort av general Karl Dönitz, som overtok etter Adolf Hitlers selvmord. Han fungerte som Tysklands president fra 1. mai til 23. mai 1945. Om forhandlingene med de allierte ikke gikk slik tyskerne ønsket, skulle de tyske ubåtene i Norge settes inn i et siste fremstøt mot allierte skip. Etter hvert gikk det opp for den gjenværende tyske ledelsen at noen reelle muligheter for forhandlinger og diktering av vilkår ikke var mulig. Det ble en betingelsesløs kapitulasjon 7. mai 1945. Rikskommissæren i Norge, Josef Terboven, endte sitt liv for egen hånd etter at han sprengte seg i luften i en bunker på Skaugum. Det ble ikke slik han hadde tenkt, at han falt i kamp mot allierte stridskrefter i en siste endetidslignende kamp i Norge.

I boken "Krig og Fred - Vestfold våren 1945" kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjone i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter fra Tønsberg og andre steder i fylket..
I boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945» kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjone i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter fra Tønsberg og andre steder i fylket..

Les mer om Milorg i Holmestrand og andre steder i Vestfold i boken «Krig og Fred – Vestfold våren 1945«.

« »